Akutt blødning i store og middelstore pulsårer i skallen, men utenfor selve hjernen..

Det er hva Anna har fått. Det kalles Subaraknoidalblødning. Jeg skal prøve å oversette kort og greit, hva det går ut på. Jeg markerer også hva anna skal igjennom av dette, så de som vil kan følge med på det. 

Skal samtidig takke for alle hilsninger hun har fått - det setter hun stor pris på. 

Hva er det? 

Det er en blødning i de store og middelstore pulsårene, som befinner seg i skallen, som sitter utenfor hjernen. I tillegg til blødningsskader kan kramper i blodårene føre til nedsatt blodtilførsel til hjernen, noe som kan skade hjernevevet og forårsake hjerneinfarkt. Omtrent halvparten av de som får subaraknoidalblødning, får varige mèn, dette ser det ikke ut til at Anna vil bli plaget med, slik formen er nå. Det vil vises mer etter operasjonen. 

Hva forårsaker det? 

Blødningen starter ved at en utposning på en pulsåre, eller en medfødt blodåremisdannelse, sprekker. 

Hjernen er omgitt av tre hjernehinner. Den midterste av disse er araknoid-hinnen eller årehinnen. Subaraknoidalblødning er en blødning ut i rommet under denne hinnen, som altså ligger utenpå hjernen. Kraniet er ikke elastisk, og når det fylles opp med blod, øker trykket inne i kraniet. Dette fører til at hjernen trykkes sammen og kan skades. 

Symptomer og tegn på Sab

Denne typen hjerneblødning starter hos de fleste med en plutselig og kraftig hodepine som er så intens at du ikke har opplevd maken. Hodepinen kan gjerne starte på den ene siden, eller i bakhodet. Ofte blir du også stiv i nakken og kvalm. Du vil etter hvert bli mer og mer trøtt, og du kan miste bevisstheten. 

Symptomene kan også opptre mindre dramatiske. 

I Anna sitt tilfelle, startet det bare med at hun besvimte. Hodepine og kvalme kom når hun ble bevisst igjen. Hodepinen, og kvalmen er der fremdeles, men hun er ved full bevissthet. 
Dette er bilde av en blødning, men ikke så lett å se for de som ikke kan lese bildene kanskje. 

Hvordan behandles det? 

Målet med behandlingen er å forhindre ny blødning og redusere skadene av den oppståtte blødningen. Tidlig diagnostikk og behandling gir mulighet for operasjon og kan forhindre ny blødning. Strengt sengeleie er viktig og alle anstrengelser må unngås.

Tidlig medikamentell behandling (traneksamsyre) er vist å være gunstig. Denne behandlingen pågår eventuelt frem til operasjon. Kirurgi avhenger av pasientens generelle tilstand, aneurismets størrelse og lokalisering, tilgjengelighet for kirurgi, om det foreligger en blodpropp. Tidligere var hovedbehandlingen at kirurgen åpnet kraniet, fant blødningsstedet og satte på en klips som klemmer av den påviste utposningen på blodåren. Etter vellykket operasjon er faren for nye blødninger svært liten. Problemet med denne metoden er at noen pasienter er for dårlige til å tåle en slik operasjon, og i slike tilfeller var det ikke annet å gjøre enn å avvente naturens gang.

Coiling er den behandlingsmetoden som i dag brukes mest. Det er et atskillig mindre inngrep og innebærer at et kateter føres inn i en pulsåre til hjernen og frem til det stedet blødningen/aneurismet befinner seg. Blodåren tettes igjen ved å føre inn et materiale som omformes til en fast masse når det kommer i kontakt med blod. Resultatene med denne metoden er klart bedre og sikrere enn kirurgi og forhindrer ny blødning. Behandlingen krever imidlertid hyppige kontroller og god oppfølging og i en del tilfeller også påfyll av coilmateriale (recoiling). Selv om det mangler gode langtidsstudier, er resultatene med coiling så gode at man i dag i økende grad behandler ikke bare de under 70 år, men også 70-åringer og delvis også 80-åringer med subaraknoidalblødning, og med gode resultater.

I den akutte fasen må pasienter med subaraknoidalblødning passes nøye på i intensivavdeling. Mens sikringen av aneurismet ved coiling eller klips tar få timer i en operasjonsavdeling eller et angiografilaboratorium, vil den øvrige behandlingen i nevrointensivavsnitt eller overvåkingsenhet kunne strekke seg over 1-2 uker.

Anna blir nå medisinert, og fastsatt dato for operasjon (coiling) er 14 juli. 

 

 - Tor Arne

3 kommentarer

mammantiljessicaogbenjamin

09.jul.2011 kl.17:32

Dette høres veldig alvorlig og skummelt ut...

Håper alt står bra til etter forholdene.

God bedring!

Klemmer

mammantiljessicaogbenjamin

09.jul.2011 kl.17:32

Dette høres veldig alvorlig og skummelt ut...

Håper alt står bra til etter forholdene.

God bedring!

Klemmer

familiebaby

09.jul.2011 kl.17:38

mammantiljessicaogbenjamin:

ja, barnemat er det ikke, men hun har det heldigvis bra.

hun takker.

Skriv en ny kommentar

familiebaby

36, Ringerike

Navnet er Anna, og på bloggen min kan dere lese om familien min - Tor arne som jeg er gift med, datteren våres Amina, født desember 2010, og alt som hører med i en nokså hektisk hverdag. Jeg jobber i polititjenesten, Tor Arne er paramedic, og amina er solstråla vår!

Widgets

Design

Laget av Lisa

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits